Mälestise nimi Kroonlühter kahe peaga kulliga, kaheteistkümne tulega, 17. saj. keskpaik (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Muinsuskaitse alla võetud kui stiilne kirikuvalgusti barokiajast 17. sajandist.

Mälestise kirjeldus

Barokne kaherealine kroonlühter 12 küünlale (alumises reas 8, ülemises reas 4 haara). Balustrikujuline tüvis tipneb kahepäise kotkaga, mille kohal dekoorita sõõrjas kinnitusrõngas. Tüvise alumises otsas ümmargune muna ja selle all profileeritud balusternupp.

pikihoones lõunalöövi idast III võlvikus

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all 1929. aastast (reg. nr. 307), alates 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 186

Tehnika: valatud, treitud, tsiseleeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 17. sajandi keskpaik
Mõõtmed: üldkõrgus 87 cm; kotka kõrgus 15 cm, laius 27 cm. Ülemise krooni Ø 76 cm, ülemise haara diagonaalpikkus 27 cm; ülemise rasvataldriku Ø 13,5 cm; ülemise piibu kõrgus 7 cm. S-kujuliste iludetailide kõrgus 13, 5 cm. Alumise krooni Ø 87 cm; alumise haara diagonaalpikkus 32 cm, alumise rasvataldriku Ø 14,5 cm., piipude kõrgus 6, 5 – 8 cm. Kuuli Ø 21 cm (M. Lumiste, 1980)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Oksüdeerunud, neli S-kujulist ehisdetaili puudu; rasvataldrikud ja küünlapiibud eri päritolu.
Teibiga kinnitatud elektrijuhtmed osaliselt haarade küljest lahti ning vajavad taaskinnitamist (messingklambritega).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Põhiliselt siledad, ümara profiiliga haarad kujundatud voluutväätidena, mille keskosas lamereljeefne paisutus kujundatud lehtdekoori ja stiliseeritud lohepeaga. Haaralõpetuse moodustab stiliseeritud lamereljeefne vuntsidega meheprofiil. Ülemiste haarade keskosa dekoor sama kui alumistel, kuid haaralõpetus kujundatud lamereljeefse neegripeana. Haararidade vahel tüvisele kinnituvad S-kujulised lohepäised lamedad, tsiselleeritud pinnaga iludetailid (alles 8, neli on kaduma läinud). Rasvataldrikud lamedad, sirge servaga, põhja alt silinderrandiga, detailides üksteisest erinevad. Enamik küünlapiipe balustrikujulised, 2 alumise rea piipu silindrilised.
Elektrile seadistati 1922. Viimati puhastatud ja juhtmestik uuendatud 1984 restauraatorite poolt Jaan Märsi juhtimisel.