Mälestise nimi Kroonlühter piiniakäbiga, kaheteistkümne tulega, 17. saj. (messing)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Muinsuskaitse alla võetud kui stiilne kirikuvalgusti barokiajast 17. sajandist

Kirjeldus

Barokkstiilis kaherealine kroonlühter 12 küünlale (ülemises 4, alumises kroonis 8 haara). Balustertüvis tipneb kahepäise kotkaga. Alt lõppeb tüvis ümmarguse munaga, akantuslehekrooni ja stiliseeritud piiniakäbiga

pikihoone lõunalöövi läänevõlvikus (orelirõdu rinnatise kohal)

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1929 (reg. nr. 305), 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 187

Materjal: messing, raud.
Tehnika: valatud, treitud, tsiseleeritud, sepistatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 17. sajand.
M. Lumiste poolt dateeritud 17. sajandi II poolde.
Mõõtmed: üldkõrgus 76 cm; kotka kõrgus 15, 5 cm, laius 25 cm. Ülemise krooni Ø 61 cm, ülemise haara diagonaalpikkus 22 cm; ülemise rasvataldriku Ø 12 cm, ülemise piibu kõrgus ca 6 cm; iludetaili kõrgus 17 cm. Alumise krooni Ø 75 cm; alumise haara diagonaalpikkus 28 cm; alumised rasvataldrikud: sirge servaga Ø 15 cm, rõõneline Ø 13, 5 cm; alumise piibu kõrgus 5 – 8 cm. Muna Ø 20 cm. Käbi kõrgus (koos lehekrooniga) 6, 2 cm (M. Lumiste, 1980)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Oksüdeerunud. Viiel alumisel ja kahel ülemisel haaral rohkemal või vähemal määral murdunud väädiotsi. Muna allosal kinnijoodetud löögijälg (pragude Ø ca 4 cm). Rasvataldrikud ja küünlapiibud eri päritolu.
Teibiga kinnitatud elektrijuhtmed osaliselt haarade küljest lahti ning vajavad taaskinnitamist (messingklambritega).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Haarad kujundatud siledapinnaliste ümara ristlõikega väätvoluutidena. Rasvataldrikud erinevad: ülemistel haaradel kõik 4 rõõnelised; all 3 rõõnelised, ülejäänud tavalised, sirge servaga, vähenõgusad. Ülemiste haarade küünlapiibud kõik silindrilised, kuid erineva suurusega. Alumiste haarade küünlapiipudest 6 silindrilised, 2 balustrilised, detailides samuti üksteisest erinevad. Ülemise rea haarade vahel 4 lainelise esiküljega voluutjat iludetaili (pinnatöötluselt üks teistest kulunum). Nii haarad kui ka iludetailid kinnituvad kalasabatapiga.
Elektrile seadistati 1922. Viimati puhastatud ja juhtmestik uuendatud 1984 restauraatorite poolt Jaan Märsi juhtimisel.