Mälestise nimi Kroonlühter piiniakäbi ja kulliga, üheteistkümne tulega, 1659 (messing)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui stiilne kultuurilooväärtuslik kirikuvalgusti barokiajast 17. sajandist.
Täisplastiline kotkas lisab sellele ilusates proportsioonides baroksele kroonlühtrile väärtust, kuivõrd selline tipukujundus on palju kordi harvem traditsioonilisest kahepäisest linnust. Pealegi on modelleering on väga vaba ja graatsiline. Harv on ka peremärk annetuskirjes.

Kirjeldus

Barokkstiilis kaherealine kroonlühter 12 küünlale (6 + 6 haara). Lüheldase balustertüvise tipus ümarplastiline laialilaotatud tiibadega kotkas, peapöördega paremale. Kotka kohal delfiinväätidest kujundatud riputusaas. Alt lõppeb tüvis ümmarguse munaga, akantuslehekrooni ja stiliseeritud piiniakäbiga

pikihoone lõunalöövi idast teises võlvikus

Kroonlühtri kinkis Tallinna kaupmees Hinrich Kniper.
Muinsuskaitse all alates 1929. aastast (reg. nr. 306). 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 188.

Tehnika: valatud, treitud, tsiseleeritud, graveeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 17. sajandi keskpaik (kingitud 1659)
Mõõtmed: üldkõrgus 92 cm, kotka kõrgus 14,5 cm. Ülemise krooni Ø 69 cm, ülemise haara diagonaalpikkus 27 cm, ülemiste rasvataldrikute Ø 12,5-14 cm, ülemiste piipude kõrgus 5,5 – 7 cm.
Alumise krooni Ø 85 cm, alumise haara diagonaalpikkus 34 cm, alumiste rasvataldrikute Ø 13–16 cm, alumiste piipude kõrgus 5,5 – 7,5 cm, alumise krooni iludetail: kõrgus 24,5 cm; kera Ø 24 cm (M. Lumiste, 1980)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Keral kaunilt kujundatud antiikvatekst annetaja nime ja daatumiga (kahes reas): HINRICH KNIPER ELTSTER 16 59
Aastanumbrite vahel paikneb graveering, mis kujutab peremärki - koosneb vertikaaljoonest ja selle keskmest hargnevast parempoolsest horisontaaljoonest (pool vertikaali pikkusest); kaldjoon poolitab vertikaali ja horisontaaljoone vahelise ala ja lõppeb all kaheks hargnevana, enne vertikaaljoone lõppu; vasakult liitub vertikaali tipuga väike diagonaalrist.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Oksüdeerunud. Küünlapiibud eri päritolu. Kotkal sabatükk puudu, sabajuurel ümmargune ava (elektrijuhtme tarvis?).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tahulise ristlõikega haarad kujundatud balusterväätvoluutidena (lamedail balustritel tsiselleeritud pinnadekoor). Alumiste haarade tipud tsiselleeringuga kaetud voluutja paisutusega. Kroonlühtril on 6 siledapinnalist voluutja dekooriga iludetaili (algselt on iludetaile võinud olla 12). Haarad kinnituvad sõrmtapiga, iludetailid – kalasabatapiga. Rasvataldrikud on traditsioonilise vormiga (siledaservalised, kergelt nõgusad, põhja all silinderrant), kuid detailides üksteisest erinevad. Küünlapiipudest 4 balustrilised, ülejäänud silinderja kujuga (samuti detailides erinevad).
Elektrile seadistati 1922. Viimati puhastatud ja juhtmestik uuendatud 1984 restauraatorite poolt Jaan Märsi juhtimisel. Elektrijuhtmed on messingklambritega korrektselt kinnitatud.