Mälestise nimi Kroonlühter kahe peaga kulliga, kaheteistkümne tulega, 1660 (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui stiilne kultuurilooväärtuslik kirikuvalgusti barokiajast 17. sajandist

Mälestise kirjeldus

Barokkstiilis kaherealine kroonlühter 12 küünlale (4 + 8 haara). Lüheldane tugevasti profileeritud balustertüvis tipneb kahepäise kotkaga, mille kohal siledapinnaline ümar riputusaas. Alt lõppeb tüvis ümmarguse muna, akantuslehtedest krooni ja stiliseeritud piiniakäbiga.

pikihoone lõunalöövi idavõlvikus

Kroonlühtri kinkis voorimeeste olderman Niels Witenberg 1660. aastal
Muinsuskaitse all alates 1929. aastast (reg. nr. 301), 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 189

Tehnika: valatud, treitud, tsiseleeritud, graveeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 17. sajand (kingitud 1660)
Mõõtmed: üldkõrgus 87 cm; kotka kõrgus 17, 5 cm, laius 31, 5 cm. Ülemise krooni Ø 64, 5 cm, ülemise haara diagonaalpikkus 64, 5 cm, ülemise rasvataldriku Ø ca 14 cm. Alumise krooni Ø 92, 5 cm, alumise haara diagonaal-pikkus 34 cm, alumise rasvataldriku Ø ca 14 cm, piibu kõrgus 8 – 8, 5 cm. Iludetaili kõrgus 10, 5 cm; kera Ø 25 cm (M. Lumiste, 1980)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Keral 3 reas antiikvakirjas annetustekst daatumiga:
NIELS WITENBERG ALTRMAN VBER
DIE GROSE KARLEVTE DIESES ZV GOTES EHRE
GEGEBEN ANNO 1660
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Oksüdeerunud. Puudu kolm ehisdetaili, tipmise kotka 2 “tiivasulge” murdunud.
Teibiga kinnitatud elektrijuhtmed osaliselt haarade küljest lahti tulnud, vajalik taaskinnitamine (messingklambritega).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tahulise ristlõikega siledapinnalised haarad on kujundatud balusterväätvoluutidena. Haarakinnitus kalasabatapiga. Haararidade vahemikus kinnituvad tüvisele G-tähe kujulised ussjad perforeeritud iludetailid (algselt 8, alles on 7). Sarnased on ka 6 säilinud iludetaili (algselt olnud 8) alumiste haarade vahel. Ülemiste haarade rasvataldrikud tavalise kujuga (sileda servaga, kergelt nõgusad, põhja all silinderrant). Alumiste haarade rasvataldrikute seas säilinud 6 rõõnelist taldrikut, ülejäänud kahel (Ø ca 13 cm) on rõõned üksnes markeeritud. Küünlapiibud balustrikujulised, kuid detailides erinevad.
Elektrile seadistati 1922. Viimati puhastatud ja juhtmestik uuendatud 1984 restauraatorite poolt Jaan Märsi juhtimisel.