Mälestise nimi Seinalühter, kolme tulega ja lõvipeakujulise alusega, 17. saj. algus (messing)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Muinsuskaitse alla võetud kui väga omapärane renessanslik kirikuvalgusti 17. sajandi algusest.

Mälestise kirjeldus

Lopsaka kujundusega renessanssaegne seinalühter kolmele küünlale - kolm haara kinnituvad seinaplaadile, mis on kujundatud ümmarguse, loorberipärjast ümbritsetud kõrgreljeefse lõvikoonuna.

Tehnika: valatud, treitud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 16. sajandi lõpp või 17. sajandi algus
(M. Lumiste dateeringu järgi 16. sajandi keskpaik või II pool)
Mõõtmed: seinaplaadi Ø 28 cm, seinaplaadi reljeefsus kuni 13 cm, külgmise haara diagonaalpikkus 36 cm, keskmise haara diagonaalpikkus 51 cm, koos rasvataldrikuga 61 cm, rasvataldriku Ø 21, 5 cm, balusterpiibu kõrgus 9 cm, silindrilise piibu kõrgus 10 cm (M. Lumiste, 1980)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Lakitud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Seinalühtri kõik kolm haara lähtuvad seinaplaadilt. See plaat on kujundatud ümmarguse, loorberipärjast ümbritsetud kõrgreljeefse lõvikoonuna. Kaks külgmist haara, mis kinnituvad seinaplaadi loorberipärjale (kinnitused sõrmtapiga), on kujundatud keskosas pasunaid puhuvate reljeefsete triitonitena. Keskmine haar kinnitub lõvi suhu ja on kujult külghaaradest täiesti erinev balusterväät, lõppedes suure tsiselleeritud õiega. M. Lumiste arvates võiks see haar pärineda pisut hilisemalt (kuid siiski barokieelselt) kroonlühtrilt (vrdl. kroonlühter reg. nr. 1430). Ka suhteliselt suuri lamedaid, alt silinderrandiga rasvataldrikuid hindab M. Lumiste teisesteks. Kaks küünlapiipu on balustrilised, üks silindrikujuline. Seinalühter seadistati elektrile 1922. Seinalühtrit puhastati ja juhtmestik korrastati restauraatori poolt 1984 paiku, seejärel omaniku initsiatiivil üle lakitud.