Mälestise nimi Karjaküla kalmistu

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Pappel

Mälestise tunnus

Ajalooline matmispaik ühes hauatähiste ning piiretega. Kalmistu omab kultuuriajaloolist, kunstilist ning miljöölist väärtust.

Kirjeldus

Tõmmiku külas Keila-Joa tee ääres asuv kalmistu on rajatud 20. saj. I poolel. Suur, enam kui 6 ha pindalaga kalmistu piiratud valdavalt traatvõrkaiaga, millele teepoolsel, lääneküljel lisandub lehtpõõsahekk. 20. saj. keskpaigast vanemaid hauatähiseid ja -piirdeid on kalmistul 2001 loendatud : 20 valumetallist, 22 sepistatud, 11 kivist hauatähist, 4 metallpiiret. Metsaalust kalmistut katab kõrghaljastus.

Ajalugu

Metsaalune kalmistu. Kalmistuvahi ütluse järgi vanim säilinud tähis 1924.a. Ümbritsetud traatvorkaiaga, betoonpostid, mnt.poolses küljes puupostid, tagaküljel (ida?) okastraat. Kabeli kohal mnt. poolses küljes värav, uus. Viilkatusega puidust kabel. Kabeli taga vanemad hauaplatsid. Leidub üksikuid lihtsaid sepisriste, üksikuid valuriste, kolm valuaeda. Leidsime kaks 19. saj. lopust pärinevat kivirist Evingute hauaplatsil, risti aluskivid tunduvad olevat uued. Moned 1930-te a-te graniitsambad. Kabeli taga huvitav graniitsammas reljeefiga (Tulmin, Laanepold, Pihelgas hauaplats). Tähiste poolest vaene kalmistu. Enam-vähem korras kalmistu.