Mälestise nimi Kose kalmistu

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harju maakonna vaneminspektor, Ly Renter

Mälestise tunnus

Ajalooline matmispaik ühes väärtuslike hauatähiste, piirete ning piirdeaiaga. Omab kultuuriajaloolist, kunstilist ja miljöölist väärtust. Väga suur järjepidevalt hooldatud kihelkondlik kalmistu.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu vanem osa asub ümber vana kabeli. Kalmistul on kolm väikest väravat lõunas maanteepoolses küljes ja peavärav idas. Peavärava moodustavad kolm väravaposti ja sepisväravad. Värava kõrval on plaat tekstiga /KOSE KALMISTU/. Kalmistu on ümbritsetud kiviaiaga. Kose kalmistul on väike kabel, mida kasutatakse käesoleval ajal matusetarvete ja tööriistade hoidlana. Vana kabeli läheduses asuvad Kose kalmistu vanimad hauatähised on paeristid, üks paest hauaplaat. Viimasel on tekst Emilie Adelhelt ja surmaasta 1826. Viis paeristid tähistavad aadlike Mühlenite ja Mannteuffelite haudu. Kalmistu vanemas osas on palju puit-, malm- ja raudriste. Kose kalmistule on maetud Kuivajõe kooli juhataja, puuvilja- ja marjasortide aretaja Jaan Raeda, teatritegelane ja näitekirjanik Jaan Metua, ajakirjanik Rein Vellend. Kalmistule maetakse Kose, Kõue aga ka Rae ja Anija valla surnuid.

Mälestise asukoha kirjeldus

Kose kalmistu asub Koselt Kose Ristile suunduva maantee ääres. Asfaltkattega teelt keerab pinnasetee paremele.

Mälestise ajalugu

Kose kalmistu on rajatud 19.sajandi I poolel. Kalmistu läänepoolses osas on 1960ndatel kasutusele võetud kalmistuosa. Kalmistul asuvad ka neli 18. saj keskpaigast pärinevat kiviristi, kivist hauasammas aastast 1763, kivist hauaplaat aastast 1833.

Meedia

eestielu.ee (Kose Teataja) 28.05.2014, artikkel "Kas Kose kalmistu tehti korrastamise käigus liiga lagedaks?"