Mälestise nimi Seinalühter kolme tulega, annetatud 1692 (messing)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kultuurilooväärtuslik väga vana stiilne ja kaunis kirikuvalgusti renessansiajast.

Mälestise kirjeldus

Renessanss-stiilis seinalühter, harukordselt lopsaka ja fantaasiaküllase kujundusega. Massiivse põhihaara rõngasse keerdunud lõpetus kujundatud vormika delfiinipeana. Külghaarad on groteskselt lopsakad akantus-voluutväädid, mille lõpetuses lamereljeefne habemik meheprofiil ja tipmises otsas lustlik lohepea. Põhihaara esiküljel voluutotstega vapikilp, millel graveeritud mauripea profiilis paremale (püha Mauritius, Mustpeade vennaskonna kaitsepühak) ning daatum 1692.

Tehnika: valatud, tsiseleeritud, graveeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 16. sajand(16. sajandi keskpaik või II pool?); kingitud 1692
Mõõtmed: kogulaius (koos rasvataldrikutega) 108 cm; põhihaara diagonaalpikkus 71 cm (balustervarre pikkus 16 cm), külghaara diagonaalpikkus 47 cm, külgmised rasvataldrikud – Ø 20, 5 cm ja 21, 5 cm, keskmise rasvataldriku Ø 30 cm.
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): vapikilbilgraveeritud mauripea profiilis paremale (püha Mauritius, Mustpeade vennaskonna kaitsepühak) ning ülaservas daatum: ANO 1692.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): seinalühter on lakitud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Külghaarade kinnitusjoonel paikneb põhihaara esiküljel voluutotstega vapikilp (ca 14 x 14 cm).
Seinalühtri annetajaks oli Tallinna Mustpeade vennaskond 1692. aastal.
Seinaplaat puudub – põhihaar kinnitub seinamüüritud raudsepishingele. Rasvataldrikud kõik kergelt nõgusad, laia sirge servaga, põhja all silinderrant, kuid mõõtudelt (keskmine rasvataldrik on suurim) ja detailides erinevad. Ka silindrikujulised küünlapiibud erinevad detailides. Aastast 1922 seadistatud elektrile. Juhtmestik uuendatud (juhe haaradele liimitud)konserveerimise käigus (V. Stepanov, 1985-1986?).