Mälestise nimi Juminda kalmistu

Näide külakalmistust, mis omab kultuuriajaloolist väärtust.

Kirjeldus

Kalmistu on mõnede allikate andmeil dateeritav hiljemalt 17. sajandisse, suulise traditsiooni järgi toimus juhuslikke matuseid veel II maailmasõja ajal. Metsastunud luitel asuv ebakorrapärase põhiplaaniga kalmistu on põhja- lõunasuunas piklik, piiratud 0,5- 1 m kõrguse kiviaiaga. Vanu hauatähiseid pole säilinud. Praegu on kalmistul kolm uuemat puitristi, kalmistu üldtähiseks on puidust madal tahvel. Kalmistu keskosas on betoonist postvundament.
Kalmistu ala piirav kivipiire on maakivilaotis, väravaid ei ole. Müür taastati 1990.aastatel. Kalmistu läänepoolses osas on küngas, kunagise kabeli ase. Sellele püstitati 1990.a. puurist, plekktahvel tekstiga: Sellel kohal asus / 1867-nda aastani / Juminda kabel. Kalmistu idapoolses osas on kaks hauda puuristidega: Laevakapten / Janis Knostenbergs / 28.08.1941. ja Tundmatu / 28. august 1941. Kokku olnud maetud kümme merestleitut, kaheksa maeti hiljem ümber kodukalmistutele. Omaaegseid hauatähiseid ei ole säilinud. Kirjelduse koostaja:

Esmakordselt on Jumindat mainitud 1290. a. (Jumentake). Keskajal elas Jumindal rootslasi.
Jumindal asus ka kabel. 1678.aastal ehitatud vana kabel lõpetas tegevuse 1867.a. Lähedal asuv Leesi küla tuli rahvahääletusel ühe häälega võitjaks ja uus kirik ehitati sinna. Juminda kabeli kell viidi Leesi kiriku torni.
Umbes 300 aasta vältel kuni 1867.aastani maeti Juminda kalmistule, mere kaldal asuvale Kalmistumäele, kogu Juminda poolsaare 8 küla surnuid. Kalmistu ala oli suurem kui see ala, mis käesoleval ajal on madala kiviajaga piiratud. Kiviaed ehitati 1925 Kuusalu koguduse õpetaja Lutheri eestvedamisel. Ehitajateks olid ümberkaudsed külaelanikud. Käesoleval ajal kalmistule enam ei maeta.

Juminda küla kalmistul pühitseti 2000. a. kellatorn, mis tähistab kunagise kabeli asukohta. Väike kellatorn, neljale postile toetuv varikatus, on mõõtmetega 2,5m x 2,5m ja kõrgusega 5 m. Puust kellatorni lähedal on suur kivirahn, millele sisse raiutud Punaarmee Jumindast lahkumise päev - 28. august 1993 ja viisnurk, millel rist peal.