Mälestise nimi Nissi kalmistu

17. sajandi lõpust pärineva maakalmistu näide.

Kirjeldus

Kalmistusalu ümbritseb kividest u 1 m kõrgune müüripiire. Maanteelt pääseb keskmise värava kaudu kalmistu keskkohas asuva kabeli ette. Peavärav koosneb kahe massiivse müürsamba vahelisest kahepoolse sepisväravaga suletavast väravast ja sellest vasakul olevast madalamast jalgväravast. Peale selle on kalmistu esiküljel peaväravast kaugemal veel 2 jalgväravat. Kabelihoone on massiivne valgeks lubjatud müüridega neljakandiline kiviehitis.

Asukoha kirjeldus

Kalmistu asub Nissist Pärnu maanteele (Pajakale) suunduva maantee ääres, lõunaküljel, alevi keskusest u 1 km kaugusel.

Ajalugu

Kalmistu algusena märgitakse aastat 1670. Vanemad säilinud hauatähised pärinevad 19. sajandi esimesest poolest.