Mälestise nimi Vaeslaste varjupaiga hoone

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Hoone, mis mänginud olulist rolli kohalikus hariduselus.

Mälestise kirjeldus

Ühekorruseline mansardiga kõrge keldikorrusega kivihoone. Fassaadil uhke trepistik ühepoolse pandusega. Alles vana uks, kahepoolne, vaskkäepide, vana lukusilt, vana lukukarp. Aknalauad paeplaatidest. Ilmselt mantelkorstnaga hoone. Mansard hilisem. Seest osaliselt ümberehitatud, peegelvõlvlaed säilinud, uued ahjud. Keldrid originaalsed, neli. Sees säilinud salved, paepõrandad, seinanissid.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 1845.a. Gustav v. Knorringu poolt. Mees rahva mällu jäänud kui väga talurahvasõbralik mõisahärra. Tema teeneks oli vaestekooli asutamine, milleks ta kulutas 40 000 rubla. Surma eel avaldas ta soovi, et ta süda maetaks vaestekooli parki. Nii olevat ka tehtud.

Lisatud skeemil.