Mälestise nimi Harju-Risti (EAO) kalmistu

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Mälestise tunnus

Ajalooline matmispaik ühes hauatähiste, piirete ning piirdeaiaga. Kalmistu omab kultuuriajaloolist, kunstilist ning miljöölist väärtust.

Mälestise kirjeldus

1892 ehitati Harju-Ristile apostliku õigeusu koguduse kirik. Kiriku asukohta juhatab umbes pool kilomeetrit enne Risti kirikut paremale keerav mõnesaja meetri pikkune puudeallee. Kirikuhoonet ennast enam ei ole, selle kohale on ehitatud uus hoone. Kiriku asukohast ca 100 m loodesse jääb kirikuga ilmselt ühel ajal rajatud väike kalmistu (ca 0,75 ha). Kalmistu on valdavalt võssakasvanud, mahajäetud ja räämas. Tähiste hulgas, millest enamik on lõhutud, leidub paar paeristi 19.saj. lõpust-20.saj. algusest, on mõned lihtsamat tüüpi raud- ja malmristid. Omapärane on üks separist südamekujuliste motiividega haara tippudes. Kalmistu loodenurgas Jaan Rehbergi haual on tervena säilinud 19.saj. lõpust pärinev paerist.

Mälestise asukoha kirjeldus

Uuest söökla-poe hoonest kirde. Mahajäetud. Võssa kasvanud, tehtud praktiliselt prügimäeks. Olnud ümbritsetud maakivilaotisega, ida- ja lõunaküljel jälgitav kraav. Maetud ilmselt kalmistu idapoolsesse ossa. Läänepoolne osa tundub olevat matusteta. Leidub väga üksikuid sepis-ja valuriste. Üks sepisaed ilma väravavõreta. Üksikuid katkisi, mahalükatud sepisriste. Kivist ristialuseid. Põhjapoolses servas 1950-te aastate hauatähiseid. Jube pilt.

Mälestise ajalugu

1892. aastal ehitatud õigeusu kirikuga arvatavasti ühel ajal rajatud kalmistu. (Allikas: Harjumaa kalmistud. Inventariseerimine II. ERA.T-76.1.10996.11)