Mälestise nimi Harju-Risti külakooli hoone

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Ajalooliselt ühiskondlik hoone, mis on pikaajaliselt mänginud olulist rolli piirkonna hariduselus.

Mälestise kirjeldus

Ühekorruseline poolkelpkatusega ristkülikukujulise põhiplaaniga puithoone. Praeguse eterniitkatuse all osaliselt säilinud vana laastukate. Kõrged aknad on 8-ruudulise jaotusega. Fassaadis kaks lahtise eeskojaga sissepääsu. Välisviimistluses säilinud lai laudvooder. Plaanilahendus säilinud, uus siseviimistlus. Tagaõuel asub paekivist laut. Koolihoone ümbrus hooldatud, korras.

Mälestise ajalugu

Koolimaja ehitust alustati mõisniku poolt platsile Kõmmaste ja Risti küla vahele 1874.a. Õppetööd alustati uues majas 1875. hoonet nimetatud ka perekond Suvi majaks. Selles oli 1 klassiruum 4 aknaga, maja otsas õpetajatuba, köök, sahver, teises maja otsas õpilaste riietehoid. Õpilased ei olnud klassideks jaotatud. Kool oli eestikeelne. 1911.a. oli hoone puust, õlgkatusega.

Lisatud skeemil.