Mälestise nimi Harju-Madise vana kalmistu

Mälestise tunnus

Ajalooline matmispaik ühes hauatähiste, piirete ning piirdeaiaga. Kalmistu omab kultuuriajaloolist, kunstilist ning miljöölist väärtust.

Kirjeldus

Maantee ääres paiknev kalmistu on ümbritsetud piirdega, mis teepoolses küljes, lõunapoolsest sissepääsust kirdesse suunduvas osas on seotud müüritis, ülejäänud osas lahtine maakivikuhjatis. Kalmistu loodeosas paikneb kabelivare. Kalmistu aktiivne kasutamine lõppes arvatavasti Harju- Madise uue kalmistu rajamisega 20. sajandi teisel aastakümnel. Hauatähiste poolest on kalmistu väga rikkalik: tervikuna või fragmentaarselt on säilinud lubjakivist 152 sammast ja 2 plaati ning üks ratasrist; sepistatud rauast 225 risti, neist kaks külasepa ratasristi ja üks väike, kivilt 35 cm kõrgune külasepa aasrist ning 6 varbaeda; valatud metallist 42 risti ja üks aed; üks graniitsammas; üks omapärane, töötlemata puidust, tsingitud plekist nimetahvliga rist.

Kirikust mööda Madise-Paldiski teed Paldiski poole u 1 km, teest läänepool metsa sees. Mahajäetud.

Ajalugu

Kalmistu vanus ei ole teada. Varaseimad daatumid hauatähistel on 19. sajandi esimesest poolest. Kalmistule on maetud käesoleva sajandi teise kümnendini. Üksikuid matuseid on siiski ka hilisemast ajast. (Allikas: Harjumaa kalmistud. Inventariseerimine I. ERA.T-76.1.10995.76)
Kalmistu aktiivne kasutamine lõppes arvatavasti Harju-Madise uue kalmistu rajamisega 20. sajandi teisel aastakümnel. Viimased matused on 1960. aastatest.