Mälestise nimi Paldiski kalmistu

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Paldiski linna ajalooline matmispaik, linnakalmistu silmapaistev näide.

Mälestise kirjeldus

Peasissepääs loodeküljel. Ümbritsetud põhja-, lääne- ja idaküljest kraaviga, kraavi kalmistupoolne külg laotud paekivist. Kalmistu maapinnaga tasa, müüril sirelivõsa oluliselt piiratud. Kalmistu uuema osa kohal kulgeb idamüür kalmistu laienduse joonel (paralleelselt mnt-ga). Müür laotud graniidist. Uue osa lääneküljel ainult kraav. Vana osa kõrghaljastusega, uus osa lage. Uue ja vana osa piiril müüri põhi jälgitav, kraav ilmselt kinniaetud. Vana kalmistuosa keskel kulgeb põhjast lõunasse kastaniallee. Sepiste poolest väga rikas kalmistu. Kõrged sepisristid, üksikud valuristid, üksikud 1920-te - 30-te hauatähiseid. Kalmistu keskosas 1,5x1,5 m paest hauaplaat. Lääneküljel Vabadussõjas langenud Voldemar Tihase haud, graniidist obeliskilaadne sammas. Idaküljel müürijalami lähedal kõrgendik (ruudukujuline). Idaosas hauaplatsi ääris 20.saj. algusest: betoonivalu ja raudaed, sammaste otsas kivikuulid. Kaks hauaplaati 19.saj. keskpaigast. Kalmistu kirdeosas laialipillutud hauaplaaditükke ja hauaplaate. Vana osa lõunaotsas tähelepanuväärne graniitsammas Strandbergide hauaplatsil (Artell Kopli t. 38.) Vanas osas palju lõhutud, paljud ristid viltu, osa painutatud. Lõunapoolne osa uuem. Siin mõned lihtsad sepisristid ja mõned valuristid. Selle osa lääneosas uued õigeusu matused. Lõunaserv praegu lage, üksikuid hauaplatse, betoonääristega.Kalmistul tehtud korrastustööd, taastatud paekivist piirdemüür põhjaküljel, võetud maha puid, raiutud võsa.

Rajatud 19. sajandi II poolel.

Lisatud põhikaardi väljavõttel