Mälestise nimi Suur-Pakri kalmistu

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Suur-Pakri saare ajalooline matmispaik, rannarootslaste kalmistu näide

Mälestise kirjeldus

Suur-Pakri kalmistu asub Suur-Pakri saare lõunaosas, on ristkülikukujuline, piiratud kiviaiaga. Kalmistu põhjaosas asub kabel, lõunaosas müüri ääres surnukuuri vare. Kabel on ehitatud 1890.a. põlenud puitkabeli asemele. Keskossa on paigaldatud kolm endiste talude nimedega mälestuskivi ja puitrist. Kalmistul on olnud vähemalt 2 väravat. Säilinud on osa metallist riste. Kalmistu lõuna- ja põhjaosas on põõsastik, enamus kalmistust on praegu rohtunud. Kalmistu on hooldatud.

Mälestise ajalugu

Kalmistu rajamisaeg jääb tõenäoliselt 18. sajandisse. Peale eestirootslaste küüditamist 1940ndatel pole kalmistut matmispaigana kasutatud.

Mälestise kaitsevööndiks on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.