Mälestise nimi Prangli külakooli hoone

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Mälestise tunnus

Koolihoone on ajastu ja stiili tüüpiline näide. Omab silmapaistvat kultuuri- ja haridusloolist väärtust.

Mälestise kirjeldus

Prangli külakooli hoone on ühe põhikorrusega ja väljaehitamata katusekorrusega viilkatusega hoone. Krohvitud maakivivundament. Laudisvooder, osaliselt vana, kaks korstent, valatud trepp. Kaheksa ruuduga aknad. Siseviimistlus kaasaegne. Välisuks ilmselt uuem, mitte algne, ukseava suurus tundub olevat algne. Hoone korras. Krohvitud maakivist vundamendile toetuvad laudvoodriga palkseinad. Hoonealunepind on 150 m2. Hoone ilmet rikuvad katuseaknad ja ajaloolisele hoonele sobimatu katusekate.

Mälestise ajalugu

Kui Prangli saare lapsi oli veel 19.saj. keskel kodus õpetatud, siis 1869 avati siin kool. Jõelähtme pastor ja kooliõpetaja Paul Loppenove oli agar vallakoolide asutaja ja eestikeelsete õpperaamatute autor ja ka Prangli kooli asutamine on tema teene. Esimesed koolmeistrid Johannes Preiholm (kuni 1890) ja Jaan Krönström olid kohalikud mehed. Praegune koolimaja ehitati 1900, enne õpiti talutaredes.