Mälestise nimi Prangli kirikuaed

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Mälestise tunnus

Ajalooline matmispaik ühes hauatähiste, piirete ning piirdeaiaga. Kalmistu omab kultuuriajaloolist, kunstilist ning miljöölist väärtust. Ajastule tüüpiline ning jälgitavate piiridega kirikuaed.

Mälestise kirjeldus

Prangli saare lääneotsas asuv kirikaed on väheldane, vähem kui 0,5 hektarise pindalaga, kirde- edela suunal piklik, plaanilt ebakorrapärase kujuga. Kirikuaeda ümbritseb kividest ja mullast kuhjatis, mille kõrguseks välisküljel 1- 1,8 meetrit, siseküljel 0,4- 0,8 meetrit. Kirdenurga läheduses paikneb puitlippidest kahepoolne värav, mis toetub maakivist, krohvitud ja värvitud postidele, loodeküljel, kaevu kohal asub teine , väiksem värav, puidust, raudpostidel. Hauatähistest valdavad metalltähised: sepistähiseid on kokku 159, neist 78 lihtsad, lattrauast keevitatud või needitud ristid, metallvalutähiseid on 97. Kivist hautähised pärinevad 20. sajandi teisest poolest. Hulgaliselt on puitristide jäänuseid. Kirik on viilkatusega puitehitis, värvitud laudvoodriga, ruudukujuliste, tiheda ruudujaotusega aknaavadega loodes ja kagus. Tornikiiver on tõstetud räästaga, katteks sindel.

Mälestise ajalugu

Kalmistu on arvatavasti rajatud 18. sajandi keskel. (Allikas: Harju rajooni kalmistud. II. ERA.T-76.1.10878.60,62)