Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Eesti iseseisvuse eest langenute mälestuseks püstitatud mälestusmärk.

Mälestise kirjeldus

Mälestusmärk asub kirikuaia läänepoolse sissekäigu vastas mändide vahel. Kõrge maakivi (u 2-2,5 m) poleeritud esiküljele on sisseraiutud tekst: Öborna reste stenen (saare elanikud püstitasid kivi) /ar 1929 / åt MINNET-av (mälestuseks) / Frihetskämparna (vabadusvõitlejatele) / J. Liljebäck / H. Timmerman / L. Sträng / 1919. Daatumi ette on sisseraiutud risti kujutis. Samba alus maakividest. Ümbritsetud nelja põllukiviga, mida ühendab raudkett.

Mälestise ajalugu

Vormsi Vabadussõja mälestussammas avati 1929. aastal, sellekohane märge on rajatud ka kivisse. Nõukogude okupatsiooni ajal jäi monument püsti, tõenäoliselt päästis samba rootsikeelne tekst ning aastaarvude 1918-1920 puudumine. 1980ndate lõpul korrastati talgute korras mälestusmärgi pind ja selle ümbris.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.