Mälestise nimi Vormsi kalmistu
Mälestise vana number Arh. 251
Ava kaardil

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Ajastu ja piirkonna tüüpiline hästi säilinud hauatähistega ning järjepidevalt hooldatud kalmistu.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu ümbritsetud maakivimüüritisega. Piire kohati lagunenud. Leidub kiviriste, sepis- ja valuriste, puuriste, kalmistu keskteest lõuna poole jäävas osas vanad ratasristid. Edelanurgas kivikabel, mis taastatud 1990-tel vana kabeli kohale. Kalmistu kaguküljel värav: paekivist laotud krohvimata väravapostid, ees kahepoolne lippidest värav. Kirdeküljel metallväravad paekivist postidega. Kabeli juures põhjaküljel läbikäik müürist. Metsaalune kalmistu.

Mälestise ajalugu

Rõngasristide kasutamine Vormsil algas 17. sajandil, kuid kalmistu säilinud vanim rist on 1743. aastast, uusim 1923. aastast.

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.

Aruanded

Vormsi surnuaia uurimus. Plaanid, skeemid, fotod, vanade hauatähiste märked ja nimekiri surnuaiale maetute kohta.1989 (Käsikiri Vormsi koguduse valduses).