Mälestise nimi Vormsi kirikuaed
Mälestise vana number Arh. 251
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Ajastu tüüpiline, jälgitavate piiridega kirikuaed.

Mälestise kirjeldus

Kirikuaed ümbritsetud maakivi- ja paekivilaotisega. Idaküljel piire puudub, samuti lõunakülje idaosas. Lääneküljel müüris läbikäik, samuti põhjaküljel. Kirikuaias säilinud üksikud hauatähised ja üks mälestussammas. Kirikust läänes säilinud kaks risti aluskivi. Kirikust põhjas 5 hauda: neljane grupp ja üksik haud. Hauaplatsid ümbritsetud keskmistel dolomiitääristega, välimistel valatud betoonääristega. Tähistatud sepisristidega, millest kaks korras, üks aluskivilt lahti ja toetatud aluskivi najale. Ühel hauatähis kadunud. Grupist 2 m idapoole jääv hauaplats ümbritsetud valatud äärisega ja tähistatud massiivse valuristiga. Kiriku edelanurgast 20 m põhja pool maakivi, sisseraiutud daatumiga: 1755. Kirikust idapool üks valurist, üks marmorist ristialus Stackelbergide haual, rist kadunud. Kirikust kagus ketasrist sisseraiutud daatumiga: 1800. Kirikust kagusse jääb ka Hans Böhlile 1994. a. püstitatud mälestusmärk. Veel mälestuskivi Rootsist 1873. aastal saabunud misjonärile Österblomile
Vormsi kiriku väravas on kaks jändrikku mändi, mille all asus kunagi häbipost.

Arvatavasti kasutusel matmispaigana kiriku rajamisest alates.