Mälestise nimi Abja mõisa mõisapreilide maja, 19.-20.saj.

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Piirkonna mõisaansamblisse kuuluv kõrvalhoone, mis esindab 19.s. II poole iseloomulikke ehitustraditsioone. Mälestise tunnusteks on hoone põhimaht ja ruumijaotus, algupärased ehituskonstruktsioonid, detailid ja hooneosad ning nende arhitektuurne vormistus.

Mälestise kirjeldus

Kahekordne puhta vuugiga telliskivihoone, mille tagaküljel reljeefi tõttu tagaküljel täiskorrusena maakivist soklikorrus. Hoone on T- kujuline. Kaetud lameda viilkatusega. Hooviga paralleelsel osal üleulatuvad räästad, sellega risti asuval hooneosal aga tellistest eenduvad ja profileeritud viilu- ja räästakarniisid, mis viilu all krepitud. Viiluväljas suur tellisäärtega ümaraken. Teised aknad lihtsad 6- ruudulised ja kaetud murtud frontoonidega. Korruste vahel kulgeb kitsas vahekarniis. Soklikorruse avad on tellistega raamitud ja kaetud lamedate kaartega. Aknad ise väiksed 8-ruudulised.
(V. Ranniku, „Eesti mõisate esialgne ülevaade” Viljandi rajoon)

Historitsistlik hoone on ehitatud arvatavalt 19.s. II p.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Abja mõisa ühtse kaitsevööndi kehtestamiseni