Mälestise nimi Abja mõisa aednikumaja-kasvuhoone, 19.saj.

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Aednikumaja, Kõrvalhoone, Kasvuhoone, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Aednikumaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna klassitsistliku mõisaansamblisse kuuluv kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

Põhiplaanilt T-tähe kujulise põhiplaaniga, aiaküljele ehitatud pikk klaasitud kasvuhoone. Soklikorrus maakividest, krohvitud, põhikorrus puhta vuugiga tellistest. 6-ruudulise aknad on kaetud murtud frontoonidega. Sokli ja põhikorruse vahel profileeritud telliskarniis.

Ehitatud 19.s. IV v.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Abja mõisa ühtse kaitsevööndi kehtestamiseni