Mälestise nimi Õisu mõisa valitsejamaja, 18.-19. saj

Menetleja: Viljandimaa nõunik, Monika Vestman

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Valitsejamaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Valitsejamaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ühe silmapaistvaima Lõuna-Eesti mõisaansambli elumaja.

Kirjeldus

Ühekorruseline telgsümmeetriline, väljaehitatud katusekorrusega, krohvitud kivihoone. Hoone kaetud kõrge poolkelpkatusega, millel suur kolme aknaga vintskap. Kujunduselementidest on nimetamisväärsed peahoonega sarnased akna- ja uksekrohvraamistused. Siseruumid on põhjalikult ümber ehitatud.(A. Hein – Eksperthinnang, O. Suuder – Ajalooline õiend)

Ajalugu

Elumaja asub peahoone läheduses. Katusel olev tuulelipp kannab aastaarvu 1777. Hoone on kohapeal tuntud kui vana härrastemaja. Niisugust traditsiooni võib seletada sellega, et hoone on vanem kui praegune mõisasüdamik, aastaarv 1777 tähendab aga ümberehitust. Hiljem kasutati seda kas teenijate- või külalistemajana.