Mälestise nimi Õisu mõisa tall-tõllakuur, 18. saj II pool

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1918-1939.

Ühe silmapaistvaima Lõuna-Eesti mõisaansambli majandushoone.

Kirjeldus

Kogu Õisu ansamblile üks kõige iseloomulikumaid hooneid. Ühekorruseline kandvate kiviseintega kaarja põhiplaaniga hoone. Kõrge kelpkatus on kaetud kiviimitatsiooniga profiilplekiga. Umbes meetripaksused maakivist seinad on krohvitud ja valgeks lubjatud. Õue poolt ilmestab hoonet portikus, tänu millele moodustub lai varjualune. See toetub paarikümnele graniidist postamendil asuvale puitsambale. Talli sammastel on lihtsad neljanurgelised mõigaskapiteelid, ainult kahel seina vastas asetseval poolsambal on korintose kapiteel. (O. Suuder – Ajalooline õiend, A. Hein – Eksperthinnang, T. Masso – Eksperthinnang)

Ajalugu

Katuse harjal oleva tuulelipu järgi ehitatud 1762. aastal. Hoone sisemus ehitati ümber 1920.-1930. aastail.