Mälestise nimi Ajanäitaja raamistus, Chr. Ackermann, 1684 (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Kell, Ajanäitaja.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine, Tallinna meister Christian Ackermanni kunstipärane polükroomne puunikerdustöö 17. sajandist.

Mälestise kirjeldus

Ajanäitaja puidust polükroomse ja kullatud sihverplaat nelinurkses, fassaadist eenduvas profileeritud, algselt samuti polükroomses raidraamistuses. Numbrilauda ümbritseb pahkmikornamendiga ja nurkades nelja istuva hoogsas rakursis evangelistifiguuriga nikerdraamistus.

müüritud pikihoone põhjafassaadi lääneotsa

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1934 (reg. nr. 791/10), 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 199

Aruanded

Konserveerimistööde lõpparuanne. Chr. Ackermann. Ajanäitaja raamistus, 1684.a. Tallinn 1999. (MKA arhiiv)

Pühavaimu kiriku ajanäitaja (raid- ja nikerdraam numbrilauaga). Konserveerimistööde kaart. Tallinn 2002. (MKA arhiiv)

Materjal: puit, kullatis, vaskplekk.
Tehnika: nikerdatud, polükroomia.
Autor, valmistamise koht: Christian Ackermann (?), Herman Berens, kellamehhanism Carl Romm; Tallinn (algne kellamehhanism Hans Gottfried Starck)
Dateering: 1684; kellamehhanism 1901
Mõõtmed: koos raidraamistusega 290 x 290 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): 1955. aastal renoveerisid ajanäitajat kujur Hermann Halliste ja Paul Horma, kellamehhanismi korrastas kellassepp Karl Selm. Viimati uuriti ja restaureeriti ajaraamistust ennistuskoja “Kanut” konservaatorite poolt 1998-1999 ning 2002. Põhjalikke seisundikirjeldusi, ajaloolist ülevaadet ja detailvaateid sisaldav Konserveerimistööde lõpparuanne (Tallinn, 1999) asub Muinsuskaitseameti arhiivis.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kettakujulisel numbrilaual on taevasinisele taustale maalitud kuldne päike (Ø ca 144 cm), mida ümbritseval mustjal ringil kuldsed rooma numbrid I-XII vaheldumisi rombikujuliste pooletunnimärkidega. Osutid – vaskplekist (koopiad, 1970).
Figuuridest ülemine vasakpoolne on evangelist Matteus, ülemine parempoolne – evangelist Markus; all vasakpoolne – evangelist Luukas, all parempoolne – evangelist Johannes. Kõigi evangelistide atribuudiks on avatud raamat, Matteusel ka ingel ja Markusel lõvi. Sten Karling omistas töö Christian Ackermannile nikerduste stiili alusel, dokumentaalset kinnitust pole.