Mälestise nimi Õisu mõisa vesiveski, 19. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Vesiveski, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ühe silmapaistvaima Lõuna-Eesti mõisaansambli majandushoone. Üks esinduslikumaid hooneid Õisu mõisas.

Mälestise kirjeldus

Hoone tervikuna (v.a. juurdeehitused) on kujundatud ühtlaselt tagasihoidlikus historitsistlikus laadis. Katusekatteks on kasutatud harva esinevat biberschwans ehk koprasaba katusetellist. Vesiveski seinad on tehtud lõhutud maakividest. Avade raamistused ja nurgad on markeeritud tellistega. Kaunistuselemendina on tellist kasutatud karniisidel ja viiludel. Rikkalikuma kujundusega on idapoolne viil: astmelise tellismustriga kujundatud katuseäär, viilu tipus tornikesega ehisväli, selle all paaris ümarkaarsed aknad.

Mälestise ajalugu

Õisu vesiveski on ehitatud 19.sajandil. Kohaliku traditsiooni järgi on see algselt ehitatud viinavabrikuks ja 1900.a. ümber ehitatud vesiveskiks. Seda versiooni kinnitab turbiiniruumi paiknemine hoone jõepoolses juurdeehituses. Veski idapoolses otsas on eluruumid, mis praegu kasutusel. Hoone tagaküljel on veel 1930.aastail juustuvabriku tarbeks tellistest ehitatud juurdeehitus.