Mälestise nimi Halliste kirik, 15.-20. saj
Ehitisregistri ehitis kirik (112032091)

Märksõna(10)

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917, 1940-1991, 1521-1710.

Piirkonna tüüpilise ehituslooga sakraalhoone

Mälestise kirjeldus

Halliste Anna kirik on korduvalt varemeis seisnud. Algselt koosnes 3-löövilisest kahe traveega pikihoonest, kvadraatsest koorist ja käärkambrist. Piilarid olid tõen. 8-tahulised, liivakivist talumkapiteelidega. Koori N-seinast viis trepp võlvidele. Pärast põlemist 1863 rekonstr. neoromaani vormides: pikihoonet laiendati lääne suunas ja püstitati uus torn, N- ja S- küljele lisand. traseptilaadses laiendid. (EA)

Mälestise ajalugu

Ehit. 15.s. II p.pärast 17.s. alguse purustusi taastati, 1781 lisati kivist W-torn. 1816-23 lammutati kooriosa koos pikihoone O-seinaga ning pikendati kirikut O suunas, muutes selle liigendamata saalruumiks. Pärast põlemist 1863 rekonstr. neoromaani vormides, (pühitseti 1867). Pikihoonet pikendati W suunas ja lisati uus torn. 1959 põlenud kirik taastati 1989-91 arh. U. Tiirmaa, ins T.Keskküla, kunstiajal. K.Alttoa, sisekuj. A.-H Õun. (EA)

Eesti Kirik 22.08.2012, Sirje Semm "Hool varemetest kerkinud Halliste kiriku üle"

Eesti Kirik 04.02.2015, Rita Puidet "Halliste rahvas on oreli ootuses"