Mälestise nimi Uue-Kariste mõisa moonakatemaja-laut, 19. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Viljandimaa meisterliku müüritehnikaga ja arvukate kõrvalhoonetega mõisakompleksi majandushoone. Hea ja ilusa müüritehnikaga hoone näide.

Mälestise kirjeldus

Pikk, krohvimata maakivihoone, mille kivide vaheline krohv dekoreeritud kivikildudega. Väga kvaliteetses ja korralikus müüritöötehnikas. Kaetud viilkatusega. Hoone nurgad ja avad laotud punasest tellisest hambuvate plokkidena. Nurkadel tellistest karniis. Katusel väike üleulatuv räästas, külgfassaadidel aga tuulekastilaadne lihtne laudkarniis. Aknad 6-ruudulise jaotusega, all tellissimss.

Ehitatud 19.s. II p

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Uue-Kariste mõisa ühtse kaitsevööndi kehtestamiseni