Mälestise nimi Uue-Kariste mõisa meierei, 19. saj

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Meierei, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Meierei, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Viljandimaa meisterliku müüritehnikaga ja arvukate kõrvalhoonetega mõisakompleksi majandushoone.

Mälestise kirjeldus

Kahekordne maakivihoone, mille kivide vaheline krohv dekoreeritud kivikildudega. Kaetud viilkatusega millel astmeline telliskivikarniis(hiljem valdavalt silikaattellisega asendatud). Hoone aknad laiade krohvitud eendumatute ääristega. Paigutatud rühmitatult: keskel 2, äärtel 3, viimased liidetud ning keskmine neist petikaken, kõik pealt segmentkaarsed. Akende segmentosa kõrgusel on seinapindadel kitsas vahevöö mõlemal korrusel. Akende kohal otsaviilu all tellissillustega segmentpetikud. Viilus suur paarisaken, mis kujundatud põhikorruse akendega analoogselt kuid petikutena. Hoone 20.s. II p. rekonstrueeritud, samast ajast pärineb ka katuse väljaehitus

Ehitatud 19.s. II p.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Uue-Kariste mõisa ühtse kaitsevööndi kehtestamiseni