Mälestise nimi Karksi ordulinnuse varemed vallikraaviga, 13.-16. saj

Menetleja: Viljandimaa nõunik, Monika Vestman

Ehitised, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Ordulinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1521-1710.

Keskaegse kaitsehitise varemed.

Kirjeldus

Pealinnus on kastelli tüüpi neemlinnus, eeslinnus ebareeglipärase põhiplaaniga, järgides kõrgendiku kuju. Pealinnusest on alles vaid mõned müürijäänused SW-küljel, samuti sillasammaste jäänused pea- ja eeslinnuse vahelises vallikraavis. Suhteliselt palju on järel eeslinnuse müüre koos 4-tahuliste mitteflankeerivate tornidega NO- ja O küljel. Eeslinnusest SW jäi väiksem eeshoov, eraldatud vallikraaviga, sellest pääses omakorda konvendihoonelaadsesse pealinnusesse, kus paiknes kabel. SO-küljel on müür lõhutud kiriku ehitamisega 18 s. SW-W küljel on ringmüür säilinud pidevana, kuid madalamana. Linnusest saab etekujutuse vaid 17.s. plaani põhjal. Linnuse kaitseks o-st oli nii eeslinuse kui ka pealinnuse ees poolümarate suurtükitornidega parhamitaoline eeskindlustus. Kõik müürid on maakivist ja tellisest. Kastelli pindala 3800m2.
(arh. mälestise pass, 1983, EA)
Mälestis on tähistatud.

Ajalugu

Rajatud 13.s. I poolel, 1248 ürikuliselt teada esimene foogt. Esialgu ehit. tõenäoliselt puidust, 14.s. I p. kivist eeslinnus, 14.s. II p. pealinnus.
1470 komtuuri residents. Värava kõrval olev torn ehit. tõenäoliselt 15.s. Praegune väravakuju 18.s. pärineb.
15.s. 70-ndail kõrgendati ringmüüri ja ehit. enamohustatud kirdeküljele ette parhamüür väikeste poolümatate tulirelvatornidega. Linnus alates Põhjasõjast täielikult varemeis.
1939 korrastati värav ja sellest kahele poole jäävad kaitsekäigu fragmendid paari meetri ulatuses. 1954 konserveeriti värava kõrval paiknev torn (E.Põllu juhtimisel)
(arh. mälestise pass, 1982)

Vastavalt lisas 1 toodud skeemile

Aruanded

Malve, M. & Valk, H. 2008. Karksi linnusele valgustuskaablite paigaldamise trasside arheoloogiline järelevalve 3. detsembril 2007.