Mälestise nimi Patkuli loož trepiga, 17.-18. saj. (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus, Mööbel, Istemööbel.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kirikuruumi kunstiliselt kujundatud sisustuselement barokiajast 17/18. sajandi vahetusest, üks väheseid säilinud aadlirõdusid Eesti kirikuis.

Mälestise kirjeldus

Hilisbarokne suletud aadliloož eelrõduga, millele viib 7-astmeline trepp Manteuffeli looži eelrõdult. Põhja ja läände orienteeritud looži seinu liigendavad avarad väikeseruudulised aknad ja profileeritud raamtahvlid vaheldumisi lehtkapiteeliga lamedate pilastritega. Kummalgi fassaadil karniisi kohal kaks lainja kontuuriga viilu.

Pikihoone lõunalöövi idaseina ja võidukaare all ääres.

Muinsuskaitse all alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 202
V. Raam. Tallinna Toomkirik. Tallinn, 1973, lk. 34: Pikihoone interjööris etendavad olulist osa mahukad perekonnaaloožid, koguduse pingistik ja kroonlühtrid. Rõdutaolised feodaaalide perekonnaloožid esinesid XVII ja XVIII sajandil paljudes kirikutes. Toomkirikus on neid kaks. Lõunalöövi idaseina ääres paikneb arvatavasti juba XVIIII sajandi II veeerandil ranges kõrgbaroki stiilis ehitatud Patkulite loož koos eelrõdu ning trepig.

Materjal: puit, klaas, õlivärv.
Tehnika: tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna tisler
Dateering: 17. sajandi lõpp - 18. sajandi algus (18. sajandi I pool?)
Mõõtmed: kõrgus ca 375 cm, laius ca 295 cm (M. Lumiste, 1970), sügavus ca 138 cm (läänepoolne osa), ca 158 cm (põhjapoolne osa), eelrõdu pikkus ca 3, 42 m, sügavus ca 138 cm, aknaava laius lääneküljes ca 119 cm, põhjaküljes ca 92 cm, idaküljes ca 91 cm, aknaruut c
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti määrdunud, kulunud, pragusid jm. puidukahjustusi, aknaklaasid määrdunud, ca 12 ruutu praoga.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): aknad kahe alumise ruudu piires üleslükatavad. Looži hall värvkate pärineb 19. sajandist; 1958 restaureeritud Vabariikliku Restaureerimisvalitsuse poolt.