Mälestise nimi Karksi mõisa park, 19. saj

Piirkonna ajastu tüüpilise mõisaansamblisse kuuluva pargi näide

Kirjeldus

Keskmise suurusega park(8,9ha) paikneb peahoone ees. On planeeringult vabakujuline, äärtel tiheda istutusega. Teedevõrk on vabakujuline. Reljeefilt tasane.
Esiväljak on avar, ebakorrapärane, ääristatud eriliigiliste, üksteist täiendavate puudegruppidega (tamm, pärn, lehis).
Pargi põhiosa on tihe, suletud ilmega vabakujuline puistu. Praegu on pargi põhiosa tihedalt täis jalgradasid. Puistu kaguosas on palliplats.
Pargi lõunaosas aida taga asub neli põhjaveetoitelist tiiki, kolm neist on suhteliselt korrapärase kujuga ning paiknevad üksteise suhtes paralleelselt, neljas tiik on suurem ja paikneb teiste suhtes risti. Tiigid on omavahel ühenduses kraavikeste kaudu. Tiikide vahel asuvad osaliselt säilinud puiesteed. Puud paiknevad üksikult või pargi äärealadel suurte gruppidena, kontrastselt (tamm-vaher-lehis), introdutsentidest esinevad siberi seedermänd, hobukastan.
Põhipuuliigid on saar, vaher, pärn ja tamm.
(Pargiankeet, 2002)