Mälestise nimi Karksi mõisa sepikoda, 19. saj

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Omaaegse suurejoonelise mõisaansambli majandushoone.

Sammastikuga, ulualusega, nurgakvaadritega dekoratiivse kivikillustiku krohviga kivihoone.

Ajalugu

Mõis rajati tõenäoliselt koos Karksi ordulinnusega 13. sajandil. Vanimad andmed mõisa hoonestuse kohta on säilinud 17. sajandist. Hoonestuse hilisemat arengut kajastavad 19. sajandist pärinevad hoonete nimistud ja kaardid. Sepikoda on ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi viimasel veerandil, kindlasti peale 1865. aastat. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Schloss Karkus, mis tuleneb kõrvaloleva ordulinnuse nimest. Hoone funktsioon muutus pärast riigistamist, kui mõisa maad tükeldati 54. asunikukohaks. Sepikoda on kohandatud elumajaks.

Vastavalt lisa 1 skeemile