Mälestise nimi Pingistik, 17.-18. saj. (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus, Mööbel, Istemööbel.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kirikuruumi kunstiliselt kujundatud sisustuselement barokkajast 17/18. sajandi vahetusest.

Mälestise kirjeldus

Barokne kõrge kinnine pingistik paikneb pikihoone kesk ja külglöövides rühmiti ümber kõigi nelja piilari (põhja pool 11 + 10 pingirida, lõuna pool 9 + 10 pingirida), moodustades ristikujulise idast läände ja lõunast põhja suunduva vahekäigu. Tugevalt eenduva päädivkarniisiga rinnatis on kujundatud profileeritud ääristega raamtahvlitest, mis vahelduvad profileeritud kapiteelidega lamedate pilastritega. Kujunduslik rõhuasetus on kesklöövi poolsel rinnatisel. Osa pingistikust paikneb lõunalöövi idaosas (8 pinki), osa põhjalöövi lääneosas (6 pingirida), kahene pingigrupp põhjalöövi idaosas. Ainus pink kooris (põhjaseina ääres) sarnaneb rinnatiselt pikihoone pikihoone pinkidega, erineb aga pinki viieks (õigemini: viieks ja pooleks) istekohaks jaotavate käetugede ning kõrge leeni olemasolu tõttu.

Pikihoones ja kooris.

Muinsuskaitse all alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 204
R. Winkler. Der Brand des Domes zu Reval im Jahre 1684. Tallinn,. 1906, lk. 7
V. Raam. Tallinna Toomkirik. Tallinn, 1973, lk. 34: Pikihoone interjööris etendavad olulist osa mahukad perekonnaaloožid, koguduse pingistik ja kroonlühtrid… Kapitaalne koguduse pingistik tehti toomkirikule linna tislerite tsunfti poolt. Arvatavasti XVII sajandi lõpul või XVIII sajandi algupoolel valminud pingistikku kattis algselt heledavärviline marmoreering.
Mälestise pass. Koostanud M. Lumiste, 1970 (asub Muinsuskaitseametis): Pingistiku ehitamist on alustatud varsti pärast 1684. aasta suurt tulekahju. Selle ehitamisest võttis osa kogu tisleritetsunft. Võiks arvata, et keerulisema konfiguratsiooniga tahveldistega rinnatised pärinevad 17. sajandi lõpust ja ülejäänud 18. sajandist.

Materjal: puit, õlivärv.
Tehnika: polükroomia, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Tallinna tislerite tsunfti meistrid
Dateering: 17. sajandi lõpp – 18. sajandi algus
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): puit ja värvkate kulunud, määrdunud, kriibitud, lakk tumenenud, tahveldises pragusid, rinnatis osaliselt äravajunud (uksed ei sulgu korralikult), mõned istmed täiendavalt toestatud (viimistlemata plankudega), üksikud sepisdetailid (hinged, haagid) puuduva
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): pealisvärvikihi all tumepruun aaderduskiht, mille all taas hele värv (valge, hele sinakashall); ustel konsoolhinged (karniisi peal neethinged), säilinud 17 vana lapikut uksehaaki (kõige enam eesosa lõunaküljel), kolmel meestepoole pingil olemas üksikud nuppnagid. Pingistik 1958 restaureeriti Vabariikliku Restaureerimisvalitsuse poolt; 2001 renoveeris OÜ Rändmeister põhjapoolse esipingi (värvitud esialgsele lähedastes värvitoonides: heledad tahveldised, tumedad pilastrid).