Mälestise nimi Polli mõisa park, 19. saj

Mälestise tunnus

Suurejoonelise, vabakujundusliku pargi silmapaistev näide Viljandimaa ühes suurimas hästi säilinud mõisaansamblis, mille kujundamisele on kaasa aidanud pargiarhitekt G. Kuphaldt.

Mälestise kirjeldus

Suure hästisäilinud vabakujundusliku pargi tuumiku suurus on 9,6ha, millele liitub 18 ha parkmetsa. Mõisa kõrvalhoonete suurte funktsionaalsete vabakujunduslike gruppide paiknemine on omane Lõuna-Eestile ja on tingitud vaheldusrikkast maastikureljeefist, millest lähtub ka kogu pargiplaneering. Tuumiku moodustavad 2 kujunduslikku telge - üks orienteeritud härrastemaja keskteljelt pargisügavikku, teine otsafassaadilt langevale pargiaasale ja paisjärvele orus. Mõlemad loetavad. Pargi omapärast võlu aitasid ilmestada ka mitmed väikevormid - paviljonid, lehtlad, sillad. Kahjuks tänaseks kõik hävinud. Park oli ja on liigirikas. Tänaseks kasvab seal ~170 erinevat vormi ja liiki okas- ja lehtpuid. Põlispuude rühmi on nii 19.s. algusest kui ka 20.s. algusest. (ajalooline õiend, 1984)

Mälestise ajalugu

Nagu igal pool mujal on ka siin kujunenud järk-järgult - varasematele osadele liideti ajapikku uusi. Praeguse hästisäilinud vabakujundusliku põhiosa rajamine dateerub 19.s. alguskümnendisse. Suuremad ümberplaneeringud toimusid 1890-nda a. paiku mõisahärra E.v. Strycki poolt ja seda mõningatel andmetel maastikuarhitekt G.Kuphaldti rekonstrueerimisplaani järgi (plaanid olevat kaduma läinud sõja ajal)
(ajalooline õiend, 1984)

Üldinfo

Pargis on nahkhiirte elupaigad. Aastatel 1999-2008 leiti pargis 4 liiki nahkhiiri. Leitud liigid Polli: pargis on põhja-nahkhiir, veelendlane, pargi-nahkhiir, Nattereri lendlane.
(allikas: Matti Masing „Eesti parkide nahkhiireline väärtus detektor-uuringute põhjal”,2009)

z