Mälestise nimi Oreliväär, 17.-18. saj (puit, polükroomia)

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kirikuruumi kunstiliselt kujundatud sisustuselement barokkajast 18. sajandist.

Mälestise kirjeldus

Külglöövides taanduva, kesklöövis – eenduva kaarja kontuuriga hilisbarokne orelivääri tugeva karniisiga päädiv rinnatis kujundatud lihtsa siluetiga raamtahvlitest vaheldumisi lehtkapiteeliga pilastritega. Väärile viib lõunalöövi lääneseina äärest algav trepp, trepiava ääristav balustraad puidust välja saetud. Kesklöövis toetavad vääri kuus lehtkapiteeliga ümarsammast. Kummalgi pool läänepiilari ja rõdurinnatise vahemikus voluudimotiivi abil kujundatud külje ja voluutkarniisiga pealmikuga uks. Kummagi piilari idaküljel paikneb suur valge ingel. Karniisi otsal nikerdatud ehisvaas.

Muinsuskaitse all alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 205
Tallinna Toomkiriku Sauer-orel (Tallinna Toomkiriku Oreli Fondi väljaanne), lk. 2: Peakirikus seatakse kuninga asehalduri eestvedamisel 1621. aastaks üles uus vähemalt kahe manuaaliga orel, mille ehitas orelimeister Johan Pauwels. See instrument hävis ühes kirikuga 1684. aasta suures tulekahjus. Sama sajandi lõpuks oli kirikus jällegi orel olemas. Selle oreli asendas 1783. aastaks valminud Breemeni orelimeistri Johann Friedrich Graebneri poolt ehitatud kahe manuaali ja 31 registriga orel. Graebneri orelist on praeguseni säilinud üksikuid vilesid ja kaks prospekti kaunistanud elusuurust inglifiguuri, mis teatava registri sisselülitamisel tõstsid pasunad suu juurde.

Aruanded

Tallinna Toomkiriku oreli prospekti ja orelivääri konserveerimistööde aruanne. Tallinn 1998 (MKA arhiivis)

Materjal: puit, pronksvärv, õlivärv.
Tehnika: saelõige, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Johann Heinrich Geist
Dateering: 1780
Mõõtmed: pindala 82 m², inglifiguurid: pikkus ca 175 cm, alus 45 x 30 x 6 cm; ehisvaasi kõrgus ca 60 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): inglipasunad ei ole tervenisti säilinud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): ehisvaasid pärinevad Manteuffeli loožilt (reg. nr. 1450). Pasunat puhunud inglid on välja tahutud vertikaalselt kokkuliimitud plankudest, parem, metallhingega käsi algselt olnud liigutatav, suurte kandiliste naeltega selga kinnitatud tiivad laudadest nikerdatud
Orelivääri restaureeriti 1958-1969 Vabariikliku Restaureerimisvalitsuse poolt. Viimase vääri (ka oreliprospekti), samuti kahe inglifiguuri restaureerimise teostas 1998 restaureerimisfirma KAR-Grupp. Toimus puhastamine, kullatise kinnitamine, algse värvi taastamine (vt. restaureerimisaruanded, Muinsuskaitseametis).