Mälestise nimi Polli mõisa tall, 19. saj

Menetleja: Viljandimaa nõunik, Monika Vestman

Mälestise tunnus

Piirkonna maakiviehitise tüüpiline näide, millel on terviklikult säilinud algupärase 19.s. II poole ehituskunstile omase kujunduse ja kvaliteetse müüriladumistehnikaga välisilme.

Kirjeldus

Paikneb peahoonest kirdes, moonakatemaja vahetus läheduses. Suur, ristkülikukujulise põhiplaaniga, maakividest ja tellistest müüridega ühekordne hoone. Hoonet katab viilkatus, mille katend oli algselt laast. Karniisid ja avade punaset tellisest äärised on seotud maakivist müüridega hambuvate plokkidena. Hoone avasid on hiljem (arvatavasti põllutöökooli päevil) tugevdatud betoonist ääristega, mille vormistus on sobitatud algsete avadega. Uksed ja aknad erineva suurusega.
Hoone idapoolsesse otsa jääb pealesõidutee, mille kaudu on otsepääs pööningule.

Ajalugu

Mõisa varasem ajalugu on seotud Karksi linnuse ja mõisaga. Iseseisvaks mõisaks sai Polli aastatel 1724-31. Mõisa hoonestus tekkis tõenäoliselt 18. sajandil. Esimesi konkreetseid andmeid hoonete kohta on 19. sajandi esimesest veerandist. Kõrvalhooneid on olnud mõisas rohkesti terve 19. sajandi vältel. Tallihoone on ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi viimasel veerandil. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Pollenhof. 1940. aastatel ehitati hoone ümber töökojaks. 1960. aastatel lisati hoonele juurdeehitis.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates