Mälestise nimi Polli mõisa karjalaut, 19. saj

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Laut, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Laut, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hoone tüübi näide Viljandimaa ühes suurimas hästi säilinud mõisaansamblis ja karjaõues. Piirkonna maakiviehitise tüüpiline näide, millel on terviklikult säilinud algupärase 19.s. II poole ehituskunstile omase kujunduse ja kvaliteetse müüriladumistehnikaga välisilme.

Mälestise kirjeldus

1 karjaõue hoonetest. Historitsistlik, massiivne, maakiviehtitis, kõrge viilkatusega. Teise korruse heinahoidlasse viib kõrge, pöördega pandus. Avade küljed ja karniisid on punastest tellistest.
Hoovi suleb tagaküljelt kõrge müür, esiküljel 2 suurt väravat, nende vahel lihaait (?)
(Inspekteerimis kaust, J.Vali, 1997)