Mälestise nimi Polli mõisa viinameistri maja, 19. saj
Ehitisregistri ehitis 2 korteriga elamu (117005887)

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Meistritemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19.s. lõpu puithoone näide Viljandimaa ühes suurimas hästi säilinud mõisaansamblis ja viinavarbriku mitme hoonega kompleksis, millel on terviklikult säilinud algupärane välisilme, arhitektuursed kujunduselemendid ja ehituskonstruktsioonid.

Mälestise kirjeldus

Historitsistlik, maakivisoklil, 1-kordne ja väljaehitatud ärklikorrusega vahvärkhoone. Kaetud viilkatusega, millel ääres puitpits. Seinad vahvärksõrestikuga, mille vahed täidetud voodrilaudadega kas horisontaalselt, vertikaalselt või diagonaalselt. Vertikaalne on otsaviilu laudistus, mille otsad kujundatud viilu all ehispitsina. Otsas asuva sissepääsu ees puitpostide ja äärisega lahtine veranda, mida katab samuti viilkatus, kinniehitatud otsaviiluga, miile alläär ehispitsina. Katust kannavad saledad puittulbad, mille ülal tugikäppi asendavad ažuursed kolmunrgad. Postidevaheline ažuurne rinnatis omab balustritele lähedast motiivi. Korsten omab rikkalikku karniiside ja vöödega kujundatud piipu.

Ehitatud 19.s. lõpul v. 20.s. algul.