Mälestise nimi Polli mõisa viinaait, 19. saj

Menetleja: Viljandimaa nõunik, Anne Kivi

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hoone tüübi näide Viljandimaa ühes suurimas hästi säilinud mõisaansamblis ja viinavabriku mitme hoonega kompleksis. Piirkonna maakiviehitise tüüpiline näide, millel on terviklikult säilinud algupärase 19.s. II poole ehituskunstile omase kujunduse ja kvaliteetse müüriladumistehnikaga välisilme.

Mälestise kirjeldus

Historitsistlik, pikk kaheosaline viilkatusega hoone. Alumine hoone on lõhutud maakividest, krohvimata. Viilkatusel üleulatuvad räästad , mille viil oli kaetud lainemotiivilise ehislauaga (praeguseks säilinud ainult väike jupp). Avad pealt ümarkaarsed ja ääristatud tellistega hambuvate plokkidena. Teine kõrgemal künkal asuv punastest tellistest puhta vuugiga hoone on samuti kaetud viilkatusega.

Ehitatud 19.s. II poolel.