Mälestise nimi Kolga-Jaani kirikuaia piirdemüür, 19. saj

Maakivist kirikuaia piirde tüüpiline näide.

Mälestise kirjeldus

Kirikaia piirdemüür moodustab tervikliku piirde ümber kiriku. Materjalina on kasutatud maakivi. Müüris on 4 ava jalgväravatega, neist esiküljel peavärav kahepoolne, mis valmistatud 2004.a. Müür on pealt tasandatud mördiseguga, et sadeveed ei kahjustaks müüre.

Mälestise kirjeldus

Kolga-Jaani kirik on ehitatud 14. sajandil. Seda ümbritsev kirikuaed on tõenäoliselt rajatud koos kirikuga. Tänaseni säilinud piirdemüür on rajatud 19. sajandil. Piirdemüüriga ümbritsetud matusepaik oli aktiivselt kasutuses kuni 19. sajandini. Kihelkonna ajalooline saksakeelne nimetus on Klein-St. Johannis.