Mälestise nimi Pilistvere kirikuaia piirdemüür väravaehitisega, 19.saj.

Kirikuaia piirdemüüri näide

Mälestise kirjeldus

Kirikuaeda ümbritseb ca 1,5m kõrgune põllu-ja paekividest müür. Põhjaküljel on esinduslik väravaehitis 3 sissepääsuga, keskel suur värav ja äärtel väikesed jalgväravad raudvõredega. Ehitisel on terava viiluga kivikatus ja paekivi müürid, mis krohvitud ning lubjatud. Eenduvad pinnad on valged ja tasapinnad kollaseks värvitud.

Mälestise ajalugu

Pilistvere kirik on tõenäoliselt ehitatud 13. sajandi II pooles. Kirikuaed on rajatud tõenäoliselt koos kirikuga. 19. sajandil lisati kirikuaeda kabel ning piirati ala müüriga. 1838. aastal lisati kirikuaia põhjaküljele piirdemüüri uhke klassitsistlikus stiilis väravaehitis. Pilistvere kiriku ajalooline saksakeelne nimetus on Pillistfer. Kirikuaeda on tõenäoliselt maetud kuni 20. sajandini.

Kaitsevööndi ulatus

Asub Pilistvere kirikuga ühises kaitsevööndis vastavalt ministri käskkirjale:Kultuurimälestiseks tunnistamine, kultuurimälestiseks olemise lõpetamine ja kaitsevööndite määramine" Kultuuriministri käskkiri 29. juuni 2006 nr 215 (RTL, 07.07.2006, 53, 980)