Mälestise nimi Olustvere mõisa peahoone, 1900.-1915. a

Viljandimaa peam. 19/20.s. vahetusel kujunenud hooneterikka mõisakompleksi härrastemaja.

Kirjeldus

Hoone on suur neorenessansliku suunitlusega historitsistlikus laadis 2-korruseline kiviehitis, ebasümmeetriliselt liigendatud põhiplaani ja siluetiga, materjali- ja värvikontrastidega: graniitsokkel, I korrus punasest tellisest, II korrus pritskrohviga, aktsentideks viilude dekoratiivne vahvärk, akende laiad krohviäärised, profiilsed räästakarniisid ja korrustevahelised simsid, sammasrõdud. S-otsas paiknevat peasissepääsu kujundab kolmnurkfrontooniga keskrisaliit, mille ees on neljale sambale toetuv balustraadrinnatisega rõdu, rikkalikumalt kujundatud O-poolsel pargiküljel on kaks erineva kujundusega risaliiti, nende vahel sammastele toetuv rõdu. Väike rõdu on ka hoone SW-nurgal. Suhteliselt kõrges kivikatuses on rida aknauuke. Siseplaneering on asümmeetriline, ehkki orienteeritud hoonet pikuti läbivale koridorile. Saal pargipoolsel küljel ulatub läbi kahe korruse ja on siserõdu- ning trepiga, selle ja ka mõne teise ruumi kujunduses on rikkalikult kasutatud puitpaneele, -karniise, -balustraade, säilinud on ka kahhelahje.(EA)

Ajalugu

Mõis rajati 16.s. keskel; 18.s. keskpaigast kuni võõrandamiseni oli v. Fersenite valduses, a-st 1920 põllumajanduskool. Härrastemaja valminud u. 1900.(EA)

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Olustvere mõisa ühise kaitsevööndi kehtestamiseni

- Suri Olustvere krahv
- Olustvere mõis ostis üle saja uhiuue tooli