Mälestise nimi Olustvere mõisa ametnikemaja, 19.-20. saj

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Kõrvalhoone näide Viljandimaa ühes suurimas hästi säilinud mõisaansamblis.
Mälestise tunnusteks on algupärane hoone maht ja arhitektuurne vormistus.

Kirjeldus

Ühekordne, keskosas kahekordne telliskivimaja, mis hiljem üle krohvitud. Maja on liigendatud tiibhoonetega ja hiljem tagaküljele juurdeehitatud tuulekojaga. Hoone fassaade kaunistavad krohvitud nurgaliseenid, mis lõpevad räästakarniisiga. Esifassaadil peasissepääsust kahele poole jäävad aknaavad, millede kohal krohvist pealdised. Sama vormistus ka II korruse aknaavadel. Hoonel teravkaarega (tiibhoone otsaviilul) ja poolkaarega viiluaknad. Hoone on osaliselt kellerdatud tellisvõlviga. Viilkatus on kaetud plekiga. Katusest kõrguvad 3 punasest tellisest puhta vuugiga laotud korstnat.
(Olustvere mõisaansambli hoonete inventariseerimine, AB Eek & Mutso, 1999)

Ajalugu

19.s. III v. (hoone oli olemas juba Olustvere mõisasüdamiku plaanil 1864/66, EA f 3724, nim 5, s 2784))

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Olustvere mõisa ühise kaitsevööndi kehtestamiseni