Mälestise nimi Olustvere mõisa meistrimaja, 19.-20.saj.
Ehitisregistri ehitis Meistrimaja (112031654)

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Meistritemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Majandushoone näide Viljandimaa ühes suurimas hästi säilinud mõisaansamblis. Mälestise tunnusteks on autentsena säilinud 20. sajandi algusele iseloomulik välisilme ja säilinud algupärased ehitukonstruktsioonid.

Mälestise kirjeldus

Ühekorruseline, katusekorruse ja osalisega keldriga punasest tellisest hoone. Seinte telliseladu on tehtud puhta vuugiga. Dekoratiivsust lisavad krohvitud hambulised nurgakvaadrid, avade krohvist piirded ja profileeritud valgendatud räästakarniisid I korruse ulatuses. Katusekorruse viiluakende avad on lahendatud samas stiilis, millele lisandub veel 6-ruudulise aknajaotusega uukaken katusel. Enamus aknaid on uuendatud, säilinud on stiilsed välisuksed.
Põhiplaanilt on hoone ristkülikukujuline, esifassaadi liigendab väike tuulekoda. Viilkatuse katendiks on tsementkivi. Korstnapitsid laotud puhta vuugiga punasest tellisest. Sokkel maakividest, mida eraldab tellistest vahevöö. Hoone on osaliselt kellerdatud.
(Olustvere mõisaansambli hoonete inventariseerimine, AB Eek & Mutso, 1999)

Ehitatud 20 s. algul.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 on kaitsevööndiks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kuni Olustvere mõisa ühise kaitsevööndi kehtestamiseni