Mälestise nimi Olustvere raudteejaama peahoone, 20. saj I pool

Menetleja: Viljandimaa nõunik, Monika Vestman

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Jaamahoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Kroonuhistoritsistlikus stiilis jaamahoone näide, millel on säilinud algupärane välisilme ja detailid.

Risaliidiga kahekorruselise korpusega liitub küljel ühekorruseline tiib, mõlemad viilkatusega.
Katus eterniit
Seinad palk, laudvooder
Sokkel maakivi
Rõhtvoodrile pakub kontrasti püstlaudis esimese korruse akendealusel vööndil ja viiludel, fassaade ilmestavad nurgalauad ning avatäidete piirded. Räästad ja avasilluste ehissirmid on kaunistatud peenehambulise puitpitsiga. Väljaulatuvad sarika- ja pärliniotsad on dekoratiivselt tahutud, viile ilmestavad konsooltugedega ehispennid. Põhjapoolse otsaseina sissepääsul on puidust kaldtugedega varikatus ja tore kaarduvate põskedega kivitrepp. Ühekorruselisel tiival on tagaküljel kaks ja fassaadil üks väljasopistuv eeskoda, neist vähemalt fassaadil asetsev on sekundaarne (tõen. esimese vabariigi aegne). Aknad on osaliselt algsed, nõuk. aegsed aknad ei järgi originaalakende ruuduliigendust. Põhjapoolne uks on sekundaarne, ülejäänud välisuksed ilmselt vastavate eeskodade kaasaegsed. Fassaadil on säilinud vana raudteekella kronstein ja lipuvarda pesa, mitte väga ammu on fassaadile kinnitatud uus emailitud plekktahvel jaama nimega. Tagaküljel on metallist ilma pirnita välisvalgusti.
(Eesti raudteearhitektuuri inventeerimine, kunstiteaduse üliõpilased Martin Jänes ja Urmas Oja . Tall. 2004)

Ehitatud tüüpprojekti järgi 1901 a, nn kroonuhistoritsistlikus stiilis.