Mälestise nimi Laualühter (3 küünlale), 19/20. saj. (messing, valatud, trugitud, hõbetatud)
Mälestise vana number K 20

Laualühter on kodumaise toodangu eksemplarina näidiseks ajastuomasest lauavalgustist.

Kirjeldus

Messingist valatud ja trügitud laualühter on hõbetatud. Lühter on monteeritud, alumist osa on võimalik kasutada iseseisva küünlajalana. Lühtri tüves koosneb silindrilise küünlapesa ja rasvataldrikuga sambakujulisest küünlajalast, mille küünlapessa kinnitub kolmehaaraline ülaosa. Ülaosa keskmine haar sarnaneb alumise osaga, kuid on mõõtmetelt väiksem. Mõlemad osised on kaunistatud mõigaste, vaheketaste ja vahemuhvidega, tagasihoidlikult rihvatud. Keskmise haara kuulikujulisest pungisest lähtub kaks horisontaalselt allakeerdunud otsaga oksakest. Nendele kinnituvad kaarjad kõrvalhaarad. Haaru kaunistavad pungad. Haara lõpetavale kuulile kinnitub lühike rasvataldrikuga tüves, millega liitub väike silindriline küünlapesa. Ümara kabja keskosa on kuppeljas, äär rihvatud.

Autor, valmistamise koht: Ed.Drossi ettevõte, Tartu
Dateering: annetatud 1940