Mälestise nimi Holstre mõisa valitsejamaja, 19.saj.

Ajaloolise Holstre mõisa ansamblisse kuulunud varaklassitsistliku kõrvalhoone näide.

Mälestise kirjeldus

Varaklassitsistlik, kõrgel soklil ühekordne kivihoone. Hoone poolkelpkatust katab valtsitud plekk. Kitsa astmelise profiiliga räästakarniisid on ainult külgfassaadidel. Maapinna reljeef langeb niipalju, et keldrikorrus muutub soklikorruseks. Soklikorrus on põhikorrusest eraldatud kitsa simsiga, millelt tõusevad nurgaliseenid ja seinapindu liigendavad pilastrid. Keskmist kolme akent ääristavad petikaknad, millest kahel pool samuti pilastrid. Kitsad kõrged aknad on 8-ruudulise jaotusega. Soklikorruse aknad on ruudukujulised, kaetud lameda kaarega. Osa soklikorruse avadest on kinnimüüritud. Hoone loodepoolsel küljel on kahele graniidist sambale toetuv kinnine palkon (eeskoda), kuhu tõuseb kõrge kivitrepp. Hoone kagupoolses otsas on 20.s. II poolel ehitatud kahele silikaattellistest sambale toetuvad hoonega mittesobivad rõdud. Hoones on säilinud mantelkorstna seinad. Mantelkorstna ülaosa on põhikorruse põrandapinnalt lammutatud juba 19.s. lõpul. Saalis on säilinud ristvõlvidega laed, pilastrid jms.
(Holstre mõisa valitsejamaja muinsuskaitse eritingimused, Viljandi VEP, 2009)

Mälestise ajalugu

Valitsejamaja (köögihoone) ehitas 1780tel aastatel mõisa tollane rentnik kindral Magnus Johann von Berg.
19.s. lõpul on hoonet osaliselt ümberehitatud (palkon). Nõukogude perioodil oli hoones raamatukogu. 1990 ndatel teostas Paistu kolhoosi järglane majas remondi.