Mälestise nimi Loodi mõisa valitsejamaja, 19. saj I pool

Ajaloolise Loodi mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

Suur ühekordne palkhoone. Seinad vooderdatud püstlaudisega. Kellerdatud. Hoonet katab kõrge poolkelpkatus, millel kitsad üleulatuvad räästad. Lakatoad hoone otstel. Aknad kahe ja kolmepoolsed. Hoonel 3 sümmeetriliselt asetatud korsten, millest keskmine on mantelkorsten. Toad asetuvad anfilaadselt. Lõunaküljel kinnine klaasitud palkon. Lääne otsas samuti väike kinnine klaasitud eeskoda. Hoone idaotsal keldri kohal oleva lahtise eeskojani viib kõrge puittrepp, mille viilkatust toetuvad neljakandilised puittulbad. Ka põhjaküljel kinnine väljaehitis.

Ehitatud arvatavalt 19.s. alguses.
(Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Viljandi rajoon. V. Ranniku, Tall. 1978)